Tuesday, September 27, 2016

Tutorial Placket

camne nk explain ye?πŸ€”πŸ˜€
klau tengok gambar satu persatu boleh faham kot..πŸ€“

tutorial bisu namanya...hahaπŸ˜‚

ermmm kita crita sikit-sikit lah ye...😏

mudah-mudahan senang faham dan ingat...😌


kita perlu 2 keping kain 3 inci lebar...panjang ikut nak plaket tu panjang mana lah..

jahit cantum ke badan baju sebelah betul...nampak tak garisan biru bentuk V tu...perhatikan bahagian tu....

lupa nk gtau...basi jahitan setengah inci...nnt plaket akan jadi 1 inci lebar...
tips: kalau nk kecilkan lagi plaket, kecilkan lagi lebar kain dan kecilkan basi jahitan...

plaket yg jahit sebelah betul baju td kita flipkan ke sebelah dalam baju.. 

bila dh flip...begitulah kejadiannya

sebelah luar baju kita jahit tindih kan dia...tips: kena pegang plaket bahagian hujung bawah macam gitu...biar mudah dan kemas

bila dah kemas, kita pin dengan peniti...biar mudah nak jahit tindih
tadaaa...dh siap jahit tindih keliling plaket
view sebelum jahit tepi..

view selepas jahit tepi

OK  SIAP! sekali binding keliling leher πŸ˜ŽπŸ˜‰πŸ‘

saya suka guna metal snap button untuk kemasan plaket..πŸ‘πŸ‘πŸ‘

macam ni contahnya...



1 comment:

Dwi Sulistiyani said...

Thanks for sharing. Mau tahu hal penting apa saja yang harus diperhatikan dalam proses menjahit pakaian?. Anda bisa mendownload tutorial menjahit di Fitinline.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...