Thursday, September 10, 2015

DARI PLAIN 'A' CUT DRESS KE BLINK-BLINK DRESS ;)

aritu customer mintak jahitkan sequin kat baju dia...katanya bahagian kaki dah hangus kena iron...tu yang nak cover dengan sequin tu (",)

memandangkan saya tak pernah jahit sequin ni, saya pon google la nak cari info sikit...dalam keadaan kelam kabut tu, tak la banyak sangat info yang saya dapat...

so hari ni nak abadikan lah cara saya tambah sequin pada dress yang polos di sini...


mula-mula lipat dua(2) net ber'sequin' ni...acu-acu..ukur-ukur...zassss potong mengikut ukuran sesuka hati :-P
(janji cover bahagian hangus kain tu..)


#saya guna steam iron sebab takut jadi kes macam ni la...baju sendiri takpe...kalau baju customer, menangesss la den nk menjawab :'(
alhamdulillah steam iron ku tak pernah buat hal lagi :-)

yang atas ni dah siap potong mengikut saiz kaki dress tu...lebihkan kiri kanan atas bawah untuk basi jahitan....

bersepah wehhh potong sequin...

cemas kot tengok sequin berterabur lepas kena potong tadi...so ambik jalan selamat, kita overlock stitch kan dia...takut customer pakai nanti terburai pulak sequin dia..

then mark the centre point...pastu saya just layer kan sequin kat tempat yang nak dijahit, saya kelepetkan sikit basi jahitan tadi, kemudian saya jelujur dulu supaya nanti masa nak jahit tindih guna mesin jahit, dah senang....memang sequin tu dah elok terletak di tempat dia...tak la senget benget pulak nanti...

ada part-part yang saya rasa susah nak jelujur, saya gunakan khidmat gam fabrik ni ;-) 


dah lekat elok, apa lagi...jahit tindih keliling guna mesin jahit pulak...guna mesin jahit lurus je...tapak pon guna yang biasa je... 

same step apply to the sleeve...

#kalau korang perasan, saya sebenarnya menampal sequin pada dress ni bukan dengan cara menetas jahitan sedia ada...saya tampal terus je...

#kalau sambil buat dress, sambil tampal sequin mesti lebih mudah kerjanya kan...tak perlu guna gam bagai...hahaha...guna jarum peniti ok dah kot...

OK...selamat menampal sequin...ni org panggil apa ek? sequin lace ke? kot la...belasah je :-D

#pendidikanjahitantakformal#

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...