Thursday, September 10, 2015

DARI PLAIN 'A' CUT DRESS KE BLINK-BLINK DRESS ;)

aritu customer mintak jahitkan sequin kat baju dia...katanya bahagian kaki dah hangus kena iron...tu yang nak cover dengan sequin tu (",)

memandangkan saya tak pernah jahit sequin ni, saya pon google la nak cari info sikit...dalam keadaan kelam kabut tu, tak la banyak sangat info yang saya dapat...

so hari ni nak abadikan lah cara saya tambah sequin pada dress yang polos di sini...


mula-mula lipat dua(2) net ber'sequin' ni...acu-acu..ukur-ukur...zassss potong mengikut ukuran sesuka hati :-P
(janji cover bahagian hangus kain tu..)


#saya guna steam iron sebab takut jadi kes macam ni la...baju sendiri takpe...kalau baju customer, menangesss la den nk menjawab :'(
alhamdulillah steam iron ku tak pernah buat hal lagi :-)

yang atas ni dah siap potong mengikut saiz kaki dress tu...lebihkan kiri kanan atas bawah untuk basi jahitan....

bersepah wehhh potong sequin...

cemas kot tengok sequin berterabur lepas kena potong tadi...so ambik jalan selamat, kita overlock stitch kan dia...takut customer pakai nanti terburai pulak sequin dia..

then mark the centre point...pastu saya just layer kan sequin kat tempat yang nak dijahit, saya kelepetkan sikit basi jahitan tadi, kemudian saya jelujur dulu supaya nanti masa nak jahit tindih guna mesin jahit, dah senang....memang sequin tu dah elok terletak di tempat dia...tak la senget benget pulak nanti...

ada part-part yang saya rasa susah nak jelujur, saya gunakan khidmat gam fabrik ni ;-) 


dah lekat elok, apa lagi...jahit tindih keliling guna mesin jahit pulak...guna mesin jahit lurus je...tapak pon guna yang biasa je... 

same step apply to the sleeve...

#kalau korang perasan, saya sebenarnya menampal sequin pada dress ni bukan dengan cara menetas jahitan sedia ada...saya tampal terus je...

#kalau sambil buat dress, sambil tampal sequin mesti lebih mudah kerjanya kan...tak perlu guna gam bagai...hahaha...guna jarum peniti ok dah kot...

OK...selamat menampal sequin...ni org panggil apa ek? sequin lace ke? kot la...belasah je :-D

#pendidikanjahitantakformal#

Tuesday, September 8, 2015

BEG PASAR MALAM...


Kakak dah start kelas intensif tahun 1 Bahasa Arab dan Bahasa Melayu...sebelah pagi tetap ke sekolah PASTI, dan sebelah petang ke Madrasah Aminiah pulak...yang bestnya ustaz yg mengajar bahasa Arab tu dari Syria...ehemm kalau tak score Bahasa Arab tak tau la kakak oiii :-D

biasa la mak-mak ni selalu pikir anak nak gi sekolah nak pakai baju apa (since diorang belum start pakai uniform lagi)...nak guna beg yg macam mana :-P stationery yang selalu hilang bersepah sebelum ni nak kena ada complete..kalau idak, anak gi sekolah, hati mak yang tak senang :-P

Dalam hati dah decide nak cari beg untuk kakak...Nak cari beg yang simple dan murah-murah je :-P
Ahad lepas sambil bawak anak-anak jalan-jalan...sambil cari beg kakak...sebenarnya tak cari sangat la...kalau jumpa yang berkenan, beli...kalau tak jumpa, pakai je beg sekolah pagi...

dah penat meronda memang tak jumpa yang berkenan pon...hahaha
Jam 6.30pm sebelum balik rumah, singgah pasar malam nak beli makanan...di situ lah terbekenan dengan beg kat atas tu (",)

hanya RM13.00 :-)

beg murah dah tentu lah kualiti jahitan tak berapa baik kan...dah kita ni menjahit, apa lagi....tetas sikit jahitan lining beg ni, kemudian terbalikkan beg...jahit tindih skali lagi keliling beg...tiap-tiap part yang reachable la...yang tak boleh nak capai tu redha jelah...beg murah kan...apa pon saya cukup puas hati dengan beg ni dan anak pon suka sangat...

baru bawak sekali gi sekolah, kawan tarik cabut mata rabbit...nasib baik dia bawak balik mata rabbit tu...kita jahit semula ler mata rabbit ke tempat asalnya :-)



#pstttt...mama dah potong kain nak buat baju kakak 3 pasang...kurung moden extra loose untuk keselesaan anak sekolah...nanti saya update baju pulak ye...baru siap jahit sepasang...hohoho
#baju customer nak kena jahit dulu nak oiiiiii....haha



Thursday, September 3, 2015

BERJIMAT CERMAT IKUT SERUAN PAK MENTERI :P

Hari ni saya buat projek suka-suki seluar untuk si anak bungsu...potong seluar si ayah, jadikan seluar si anak...

Selalunya gitu lah...bila si ayah dh tak nak pakai mana-mana seluar atau baju dia, saya tak kan terus buang...saya potong and make something...

Jimat kan (",)

Lepas ni sesiapa yang belum pernah buat, silalah buat...tambah pulak yang hobi menjahit, memang seronok lah dapat jahit sendiri pakaian anak-anak...pastu sengeh sorang-sorang seronok tengok anak pakai apa-apa yang kita jahit sendiri...hahaha

Selain tu dapat gak berjimat...selamat duit poket en.suami :P

Caranya mudah je...
Jahit kiri kanan kaki seluar...
Cantum cawat seluar...
Kemudian jahitkan getah pada pinggang seluar...
Lipat dan jahit basi pada hujung kaki seluar...
SIAP!!!




Alhamdulillah...siap sehelai seluar untuk adik...



Sorry gambar tunggang terbalik...
si kakak yang pakai seluar merah ni pon hasil daripada t-shirt si ayah jugak...(",)

Ok selamat mencuba!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...