Thursday, September 10, 2015

DARI PLAIN 'A' CUT DRESS KE BLINK-BLINK DRESS ;)

aritu customer mintak jahitkan sequin kat baju dia...katanya bahagian kaki dah hangus kena iron...tu yang nak cover dengan sequin tu (",)

memandangkan saya tak pernah jahit sequin ni, saya pon google la nak cari info sikit...dalam keadaan kelam kabut tu, tak la banyak sangat info yang saya dapat...

so hari ni nak abadikan lah cara saya tambah sequin pada dress yang polos di sini...


mula-mula lipat dua(2) net ber'sequin' ni...acu-acu..ukur-ukur...zassss potong mengikut ukuran sesuka hati :-P
(janji cover bahagian hangus kain tu..)


#saya guna steam iron sebab takut jadi kes macam ni la...baju sendiri takpe...kalau baju customer, menangesss la den nk menjawab :'(
alhamdulillah steam iron ku tak pernah buat hal lagi :-)

yang atas ni dah siap potong mengikut saiz kaki dress tu...lebihkan kiri kanan atas bawah untuk basi jahitan....

bersepah wehhh potong sequin...

cemas kot tengok sequin berterabur lepas kena potong tadi...so ambik jalan selamat, kita overlock stitch kan dia...takut customer pakai nanti terburai pulak sequin dia..

then mark the centre point...pastu saya just layer kan sequin kat tempat yang nak dijahit, saya kelepetkan sikit basi jahitan tadi, kemudian saya jelujur dulu supaya nanti masa nak jahit tindih guna mesin jahit, dah senang....memang sequin tu dah elok terletak di tempat dia...tak la senget benget pulak nanti...

ada part-part yang saya rasa susah nak jelujur, saya gunakan khidmat gam fabrik ni ;-) 


dah lekat elok, apa lagi...jahit tindih keliling guna mesin jahit pulak...guna mesin jahit lurus je...tapak pon guna yang biasa je... 

same step apply to the sleeve...

#kalau korang perasan, saya sebenarnya menampal sequin pada dress ni bukan dengan cara menetas jahitan sedia ada...saya tampal terus je...

#kalau sambil buat dress, sambil tampal sequin mesti lebih mudah kerjanya kan...tak perlu guna gam bagai...hahaha...guna jarum peniti ok dah kot...

OK...selamat menampal sequin...ni org panggil apa ek? sequin lace ke? kot la...belasah je :-D

#pendidikanjahitantakformal#

Tuesday, September 8, 2015

BEG PASAR MALAM...


Kakak dah start kelas intensif tahun 1 Bahasa Arab dan Bahasa Melayu...sebelah pagi tetap ke sekolah PASTI, dan sebelah petang ke Madrasah Aminiah pulak...yang bestnya ustaz yg mengajar bahasa Arab tu dari Syria...ehemm kalau tak score Bahasa Arab tak tau la kakak oiii :-D

biasa la mak-mak ni selalu pikir anak nak gi sekolah nak pakai baju apa (since diorang belum start pakai uniform lagi)...nak guna beg yg macam mana :-P stationery yang selalu hilang bersepah sebelum ni nak kena ada complete..kalau idak, anak gi sekolah, hati mak yang tak senang :-P

Dalam hati dah decide nak cari beg untuk kakak...Nak cari beg yang simple dan murah-murah je :-P
Ahad lepas sambil bawak anak-anak jalan-jalan...sambil cari beg kakak...sebenarnya tak cari sangat la...kalau jumpa yang berkenan, beli...kalau tak jumpa, pakai je beg sekolah pagi...

dah penat meronda memang tak jumpa yang berkenan pon...hahaha
Jam 6.30pm sebelum balik rumah, singgah pasar malam nak beli makanan...di situ lah terbekenan dengan beg kat atas tu (",)

hanya RM13.00 :-)

beg murah dah tentu lah kualiti jahitan tak berapa baik kan...dah kita ni menjahit, apa lagi....tetas sikit jahitan lining beg ni, kemudian terbalikkan beg...jahit tindih skali lagi keliling beg...tiap-tiap part yang reachable la...yang tak boleh nak capai tu redha jelah...beg murah kan...apa pon saya cukup puas hati dengan beg ni dan anak pon suka sangat...

baru bawak sekali gi sekolah, kawan tarik cabut mata rabbit...nasib baik dia bawak balik mata rabbit tu...kita jahit semula ler mata rabbit ke tempat asalnya :-)



#pstttt...mama dah potong kain nak buat baju kakak 3 pasang...kurung moden extra loose untuk keselesaan anak sekolah...nanti saya update baju pulak ye...baru siap jahit sepasang...hohoho
#baju customer nak kena jahit dulu nak oiiiiii....haha



Thursday, September 3, 2015

BERJIMAT CERMAT IKUT SERUAN PAK MENTERI :P

Hari ni saya buat projek suka-suki seluar untuk si anak bungsu...potong seluar si ayah, jadikan seluar si anak...

Selalunya gitu lah...bila si ayah dh tak nak pakai mana-mana seluar atau baju dia, saya tak kan terus buang...saya potong and make something...

Jimat kan (",)

Lepas ni sesiapa yang belum pernah buat, silalah buat...tambah pulak yang hobi menjahit, memang seronok lah dapat jahit sendiri pakaian anak-anak...pastu sengeh sorang-sorang seronok tengok anak pakai apa-apa yang kita jahit sendiri...hahaha

Selain tu dapat gak berjimat...selamat duit poket en.suami :P

Caranya mudah je...
Jahit kiri kanan kaki seluar...
Cantum cawat seluar...
Kemudian jahitkan getah pada pinggang seluar...
Lipat dan jahit basi pada hujung kaki seluar...
SIAP!!!




Alhamdulillah...siap sehelai seluar untuk adik...



Sorry gambar tunggang terbalik...
si kakak yang pakai seluar merah ni pon hasil daripada t-shirt si ayah jugak...(",)

Ok selamat mencuba!!!

Wednesday, August 19, 2015

HARIKU BERTUAH


Kak Fadh, Amy nak datang antar kain..

OK datang la...

Amy kluar dah ni...tapi nak bawak anak-anak main playground jap...pukul 9.30 Amy turun..

Orait Amy...

Pagi Isnin...kakak cuti sebab hari Sabtu lepas ada event kat sekolah dia...so hari tu memang tak mengantar kakak ke sekolah la..
Lambat sikit la mengemas rumah sebab mood cuti kan...kikiki nak rehat lebih ler tu..
Nasib baik sempat kemas sebelum Amy datang...bersepah malu ai :-P

Amy datang hantar kain nak buat baju dia n anak dia...
Dah ambil ukuran semua...borak-borak pulak...dah tunjuk kain yang nak dibuat baju...Amy kluarkan lagi 1 kain...ni untuk Kak Fadh katanya..
Kita ni terkejut lah kan...eheh ada kain untuk tailor skali pulak...
Amy kata kain ni dia beli masa gi Vietnam dulu...

Memang dah niat nak bagi Kak Fadh...banyak lagi kain Amy yang tak berjaet kak..yang ni Amy memang nak bagi Kak Fadh...nanti jangan nak diskaun-diskaun upah jahit pulak ye..(refer kes sebelum ni: Amy bagi mannequin free aje sebab dia dh tak nak guna..sebelum ni dia jual kain pasang online...so kita diskaun la upah jahit dia :-D TQ so much Amy)

Ya Allah...Kak Fadh bayar lah kain ni...brape Amy?

Eh tak payah Kak Fadh...ni memang Amy bagi je...

 Alhamdulillah terima kasih Amy...


inilah kain yang Amy bagi tu...cotton ni...i luv cotton...terima kasih Amy..

Dah tu borak-borak lagi...mujur tak terlupa nak bagi Amy stickers Aeon Big...kumpul untuk dapat set pisau macam dalam gambar tu..cantik pisau tu...mula memang berhajat nak kumpul...tp rasa macam tak sempat je...lagipon kita tak la sentiasa shopping kt Aeon Big ni...so baik bagi kat Amy je...Amy dah mengumpul banyak jugak tu..chaiyokk Amy! shopping lagi dan lagi!


Saje nak info...Amy is jiran saya :-D






Friday, August 7, 2015

Blouse bertema FREE PALESTINE

Salam semua...
Hari tu saya cuba buat blouse bertema bendera Palestine..
OK ke? emmm ok lah tu...tuan tanah pakai dah pon..haha
Ciri-ciri utama blouse ni, ia longgar, labuh dengan cutting fishtail, cuffs and wudhu' friendly, dan yang penting nursing friendly jugak..
Nanti kalau free2 saya cuba buat polanya and share kat sini (-:
insyaAllah..






#kitayangbuatdia
#blousepatuhsyariah


AL-KISAH SNAP BUTTON


Salam sejahtera semua...

Hari ni nak mengisahkan tentang snap button yang saya guna untuk membutangkan blouse saya..Snap button yang saya gunakan ada 2 jenis..Salah satunya sama seperti gambar di atas ni..PRYM


Ha..inilah dia 2 jenis snap button yang saya gunakan..yang sebelah kanan brand PRYM..guna simple tool je untuk pasang snap button tu..tapi tools tu perlu bantuan hammer..
Yang sebelah kiri pula, gunakan snap button pliers..Korang boleh tengok cara pasang snap button pada gambar-gambar sterusnya..




ok..tools pon dh terkeluar dari sarungnya...silalah perhatikan...



Apa yang saya boleh katakan di sini ialah PRYM is a good quality product...
Kalau baca company profile dia, jumpa perkataan Germany pulak tu...tau dah kan dah barang bagus mesti la harga pon 'bagus' jugak...


So untuk berjimat cermat macam saya ni 1 baju pakai kedua-dua jenis snap button...Bahagian cuff saya letak prym snap button..Bahagian placket saya letak snap button yg kualiti biasa...Nak jimat kan...Pada cuff guna 2 pasang...Pada placket guna 3 pasang..



Tools dari brand PRYM



Begitulah caranya...



Kat belakang set PRYM ni mamang dah ada cara-cara nak guna tools ni...Sangatlah senang and user friendly..
harga RM12 tu ada 10 pasang button sahaja..tapi dapat la tools dia skali...lain kali boleh beli button dia aje...siapa ada jual button gini sila angkat tangan..hihi


Ha...gitulah...kasi hentam sama dia...



kan...siap dah..



tu dia...memang cantik snap button PRYM ni



Dah siap bahagian cuffs..



Now kita kerjakan bahagian placket pulak..Yang jenis pakai pliers ni kena bertenaga sikit...Sebab kita perlu genggam pliers tu sekuat hati supaya snap button lekat elok dan kemas pada placket tu..
Kalau tak cukup kuat, snap button boleh tercabut lah..kain plak rosak berlubang..hihi



ok..tempatkan snap button pada bahagian berwarna putih dan berbentuk bulat tu..



Then..presssssss sekuat hati..



ok siap!
ok je walaupon kualiti biasa...kalau kemas pemasangannya memang tak jadi masalah..
sebenarnya kalau anda perhatikan gambar di atas sana, anda akan perasan yang saiz snap button kiri dan kanan adalah tak sama..
Yang kualiti biasa lebih kecil saiznya..
Kalau kualiti biasa tu ada saiz yang sama macam brand PRYM tu, kan senang...
Sejujurnya saya katakan lebih mudah gunakan tools PRYM berbanding guna pliers..




Alhamdulillah..siap dah semuanya...

OK! selamat mencuba uolls!





Thursday, August 6, 2015

RENDANG AYAM KUALA KANGSAR STYLE

Tetiba hari ni rasa nak buat entry pasal masakan...boleh kot....suka-suki selit-selit..ok! (-:

Yang saya nak share ni resepi rendang ayam yang turun-temurun keluarga saya sajikan setiap kali merendang..

Kalau kita google resepi rendang ayam ni, macam-macam version ada..sampai kita pon pening nak ikut yang mana satu...

entry saya kali ni nak kata resepi tak resepi sangat la...saya cuma nak share bahan-bahannya dan cara membuatnya (portionnya banyak mana tak pandai nak cerita)...supaya saya yang 'rajin' merendang ni tak lupa asal usul rendang pedas kuale ni...hahaha
kiranya untuk rujukan ku jugak lah tempek kat sini ye...


jangan terkejut tengok serai tu...dh siap potong baru teringat nak snap gambar..
serai, halia, lengkuas ditumbuk menggunakan lesung batu..
halia dan lengkuas tumbuk sampai lumat...
serai tu hiris dulu, kemudian tumbuk kasi pecah-pecah sikit je...
then campak masuk kuali...
ni nama nya masak campak-campak :-P



saya guna kelapa parut...perah untuk dapatkan santannya



bahan wajibnya ialah santan...selalu klau buat seekor ayam, saya beli sebiji kelapa parut..
guna kesemuanya..
dah setel memerah santan, santan nye tu masukkan ke dalam kuali..



bawang dimayang halus..
masukkan ke dalam kuali dan digaul-gaulkan bersama ayam...



kelapa parut ni ambil kira-kira segenggam kemuadian ditumbuk untuk 'memeriahkan' lagi serdak dalam rendang tu nanti...
kelapa parut ni ditumbuk dengan lesung batu...
setelah agak halus, masukkannya ke dalam kuali dan digaul-gaul bersama ayam dan bahan-bahan yang lain...



cili jangan dilupakan...kalau suka pedas letak cili lebih..



daun kunyit dimayang halus jugak...




nampak tak di situ kita boleh nampak ayamnya, santanya, cilinya, bawangnya, kelapa parut yang ditumbuk halusnya, dan bahan-bahan tumbuk yang lain...



kemuadian ditambah pula dengan daun kunyit...



bila dah pasang api, dah gaul-gaulkan, nampak tak rendang dah naik kaler orennya...
jangan lupa perasakan dengan garam ye..




yessss!! dah siap...dah boleh cicah ngan lemang!!


Monday, August 3, 2015

SESEKALI BUAT PROJEK SUKA-SUKI #THROWBACK

haiii all..

Hari ni rasa nak throwback satu projek suka-suki...

Jom tengok gambarnye dulu..




Haaa...ini yang pertama kalinya...buat wristlet

Bahagian poket yang tak sampai separuh tu, untuk letak pen..

So sesuailah wristlet ni untuk letak buku ke, surat-menyurat ke...mcm saya mula-mula dulu letak katelog avon..sbb dulu tu rajin ambik order barang avon dengan kawan-kawan..

Sekarang ni dah tak rajin dah :-P so saya kumpulkan semua sekali buku akaun bank sekeluarga letak dalam beg ni...kan senang nak mencari :-)

Material daripada jeans terpakai...kalau korang ada jeans yg dah tak boleh pakai, janganlah dibuang...boleh buat craft ngan jeans terpakai ni...klau tgk kat google, wow sangat ohsem craft-craft yang diorang hasilkan dari jeans terpakai ni...daripada jeans tu dah tak berguna, jadikan something yang banyak gunanya...sehelai selaur jeans boleh buat macam-macam projek diy...contohnye seperti beg, boleh buat apron, boleh jugak buat skirt, eh macam-macam lah..jom kita skodeng kat mr.google..









Ohsem kan kan kan??kalau anda beginner, cuba yang simple-simple dulu...kalau dah otai, semua boleh buat :-D

Tapi gambar tanam pokok dalam seluar tu tak memerlukan skill menjahit pon...saje suka-suki menyelit di situ..

SEKIAN perkongsian kali ini...tq
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...