Tuesday, November 25, 2014

BERCUCUK TANAM...HoBi wAktU tErLuaNg



aSsaLamuaLaikum...

hurmm hari ni tak de entri pasal menjahit...
nak buat entri pasal tanaman pulak...
sekadar perkongsian hobi waktu lapang...

saya bukan pakar tanaman...
baru je cuba-cuba menanam dalam pasu...ahamdulillah ada yang menjadi ada yang tak menjadi :-)


              
yang ni menanam daun bawang sambil-sambil tumpang letak halia kat sebelah tu...sesuai untuk keluarga kecil saya..hihihi...
ada ke orang tanam untuk daun bawang 2, 3 bijik je?...
hahaha ini lah penjimatan namanya...tanam betul-betul mengikut keperluan...
tanam daun bawang ni mudah sangat...
letak je bawang atas tanah, pastu cara siramnya saya renjis-renjis je dengan air...
tak perlu direct sunlight...letak je atas meja dapur...




pokok kari dalam pasu...alhamdulillah subur...daunnya lebar-lebar :-)
terfikir-fikir  nak potong salah satu...emmm tak tau nak potong yang tinggi ke yang rendah????


pokok kunyit ni baru nak bertunas semula...
pokok yang lama dah kering...kemudian dia akan bertunas yang baru semula...
begitulah kitaran hidup pokok kunyit saya :-)




yang ni pulak pokok cili...pokok dh besar gitu, berbuah baru 4 biji...hihihi
mungkin sebab tak dapat direct sunlight kot...tanam kat apartment tingkat 2 memang tak dapat la direct sunlight :D
dah besar macam gini pon dh cukup puas hati...lalala...


ini pula pokok nanas...entah berbuah entahkan tidak...bila tahun nak berbuah pon tak tahu la...
saje suka-suka menanam...


yang ni pulak pokok kesum dalam tong cat..haha...nak bagi air bertakung kekdahnye...
yang merah-merah tu kulit bawang...boleh jadi baja katanya....al-maklum la organik kan :-)
sebenarnya daun kesum ni bawak dari kampung...
angkut serumpun lagi aritu...
last-last yang serumpun tu mati kecut kering semuanya...naik pulak tunas-tunas yang baru..
harap-harap lepas ni pokok kesum ni boleh la segar bugar sihat walafiat hendaknye :-)
aminnnn...




haaaa....ni bukan hasil tuaian saya ye...
yang ni beli kat pasar...letak air sikit, kemudian letak la daun sup ke dalam bekas tu..
tak perlu letak dalam peti ais...
segar sepanjang hari...boleh tahan sampai seminggu...
cara menyimpan yang paling mudah dan tahan lama...cuba lah
sayur-sayur lain pon boleh gunakan kaedah ini...
paling best sebab sayur kekal segar..i likeee

7 comments:

noraizah said...

Menariknya , nanti nk try juga waktu lapang

bungaEmas Collections said...

:)

Anonymous said...

pokok kari ayu daun kecik2 sgt..huhuhu nak amik pon x smpi ati...

bungaEmas Collections said...

baja lah ia dengan kasih sayang..hihi..

Nabilah Mohamed Nezuri said...

Sis guna baja apa ye selain dibajai kasih sayang 😉?

Nabilah Mohamed Nezuri said...

Sis guna baja apa ye selain dibajai kasih sayang 😉?

bungaEmas Collections said...

sy siram dgn air basuhan beras je sis..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...