Tuesday, November 25, 2014

BERCUCUK TANAM...HoBi wAktU tErLuaNg



aSsaLamuaLaikum...

hurmm hari ni tak de entri pasal menjahit...
nak buat entri pasal tanaman pulak...
sekadar perkongsian hobi waktu lapang...

saya bukan pakar tanaman...
baru je cuba-cuba menanam dalam pasu...ahamdulillah ada yang menjadi ada yang tak menjadi :-)


              
yang ni menanam daun bawang sambil-sambil tumpang letak halia kat sebelah tu...sesuai untuk keluarga kecil saya..hihihi...
ada ke orang tanam untuk daun bawang 2, 3 bijik je?...
hahaha ini lah penjimatan namanya...tanam betul-betul mengikut keperluan...
tanam daun bawang ni mudah sangat...
letak je bawang atas tanah, pastu cara siramnya saya renjis-renjis je dengan air...
tak perlu direct sunlight...letak je atas meja dapur...

Friday, November 21, 2014

SIMPLE COMFORTER single size...projek suka-suki

hai  semua...

agak lama saya tak menjahit...anak kurang sihat sampai lah anak kena tahan wad 5 hari..
sekarang anak beransur pulih...alhamdulillah..

jom lepas gian :)

semalam mengerjakan projek comforter simple2 je..single size tapi boleh je letak sebagai alas untuk katil queen...

ye lah sejak2 anak-anak selalu jadi penat lah...pneumonea lah...kena lah kerap sikit menukar cadar alas atau lapik tempat tidur diorang (guna comforter untuk mengalas tilam...selimut cari yang nipis-nipis aje)...lagipon batting tu dh lama beli...tak guna-guna lagi...so semalam terhasillah comforter tuh..

mood katun-katun n jalur-jalur petak-petak...so boleh guna both side

batting tu besar..bidang 90" mmg untuk buat comforter yang basauuu tu...since saya buat projek comforter kecik so terpotong lah ia mengikut saiz single...batting ada balance sikit lagi tu...terpikir-pikir nak buat sesuatu...emmmm nanti kita cari kain dulu lah ye...hoyeyyy :)







\

Thursday, November 13, 2014

TUTORIAL: Memasang Butang Baju ~ baSic sKiLL

Entri kali ni nak kongsi cara memasang butang pada baju....
basic skill ye..hehehe
bukan untuk yang jahit baju je(tailor)...kalau butang baju korang tercabut pon kena jahit sendiri ye dak? ke antar tailor gak? hehehe

tutorial ni simple dan mudah je..lain orang lain caranya...ini cara yang saya buat..tak rumit pon...mudah saje :-)
kalau melihat pada gambar pun boleh faham kot...

mula-mula jahitkan lubang butang...
kemudian teruskan ikut step-step macam dalam gambar di bawah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...