Thursday, October 9, 2014

TUTORIAL LEHER CEKAK MUSANG

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Hari ni turn tutorial leher cekak musang..
Mari kita share ilmu sedikit yang kita ada...


Ini lah cara saya...

Yang penting pacakkan peniti sepanjang kolar 

Menjahit ni perlukan kesabaran yang tinggi
teringat masa mula-mula belajar jahit kolar gini...byk kali jugak la jahit tetas baru dapat hasil yang memuaskan..
jangan give up teruskan berusaha praktis selalu jangan jemu mencuba pasti akan dapat menguasai skill menjahit ni nanti


tipsnya:
lubang leher mesti kurang 1 inci daripada panjang kolar
~contoh: jika kolar baju 18.5inci, lubang leher mestilah 17.5inci....klau terlebih besar sikit pon, memang azab la jugak nak 'match'kan lubang leher dengan kolar tu...

tips kedua:
***lubang leher tu biar terkecil JANGAN terbesar (kalau dah terbesar, memang tak dapat nak match ngan kolar...dah kena buat kolar lain...hurmmm klau kolar dah besar sangat tak padan dengan baju pulak...hurmmm)

fikir-fikirkan lah...selamat mencuba...praktis selalu...jangan mengalah...

wahhhh pesanan ku...menyampah pulak baca...hahahaha...macam la susah sangat nak buat kolar tu kan...

pesanannye gitu sebab saya masih rasa susah...sampai sekarang pon setiap kali buat mesti risau lubang leher terbesar dari kolar...hihihi

harap-harap korang tidak seperti saya..

YAKIN BOLEH!!!!

JOM TELEK GAMBAR-GAMBAR KAT BAWAH NI :-D

**maaf gambar ada yang tonggang terbalik..

gunakan interfacing :)

begini lakarannya

yang 'real'nye interfacing tu

faham tak?gambar yang sebelumnya tu kolar dilipat dua

gunakan pembaris yang lengkung gini untuk menggaris kolar

potong kain sama bentuk dengan kolar

interfacing tu bergam. gunakan iron untuk melekatkan interfacing pada kain









lubang leher


gunakan peniti dan juga klip



jahit tindih suku jalan dulu

kemudian mula menjahit pada sebelah hujung yang satu lagi

jahitan akan bertemu di situ ;) nampak tak? bertemu di jahitan suku jalan tadi 

dah siap :-D

23 comments:

Hamidah Burham said...

Salam sis,
Terima kasih berkongsi ilmu. Cantik dan kemas jahitan sis. saya tengah cuba buat baju cekak musang utk anak bujang saya. masa kecik boleh la buat kolar telok belanga dah besar dia malu nak pakai. tak macho la tu.hihi. Dengan tutorial sis beri ni dapat lah membantu saya memahami sedikit cara nak buat kolar cekak musang ni.terima kasih sekali lagi

p/s: jemput berkunjung ke blog saya di http://puanhamidahburham.blogspot.com

bungaEmas Collections said...

alhamdulillah :-)

Hairul Liza said...

saya amik ilmunya.Selama ni saya tgk di YouTube mmg tak paham2.

tgk tutor ni mmg paham.

tq
selamat maju jaya

bungaEmas Collections said...

alhamdulillah...berkongsi ilmu yang sedikit...semoga bermanfaat untuk anda

Hayati's Story said...

Assalamualaikum sis, saya kurang paham gambarajah 16 sampai siap. Boleh sis tunjukkan lebih terperinci macammana nak jahit tak?.. Maaf sis saya ni baru nak belajar menjahit. Tak dapat nak tangkap sangat apa yang ditunjuk.. Harap sis dapat beri tunjuk ajar. Semoga Allah membalas budi baik sis.

Yatie, Kajang.

bungaEmas Collections said...

Start dari gambar ada caption lubang leher tu ke?
Yg tu lubang leher separuh sbb kita lipat dua kan baju tu untuk tebuk lubang leher tu...guna acuan leher..kalau xde acuan, takut senget pulak lubang leher tu..
Gambar seterusnya bila dh bentang baju tu elok2, jadi cam gitu la lubang leher dia...
Kemudian guna peniti dan klip untuk attach lubang leher dengan kolar yang kita buat kat atas tu....attach sebelah dalan ye sis...wrong side of the kurta or baju melayu
Luas lubang leher memang kena match dengan panjang kolar..xboleh lebih, xboleh kurang...
Then jahit lurus je untuk attach kan kolar ngan baju...sis boleh nampak kot bahagian mana yg dijahit lurus tu..betul2 di bawah kolar yg keras tu...jahit paling hampir la...jangan jahit slali ngan kolar keras tu pulak ye..
Bila dh siap jahit, kolar tu duk kat dalam baju kan...so flipkan je keluar baju...skrg kolar bahagian keras berada di luar baju...
Then jahit tindih kolar tu ikut macam dalam gambar...jahit sikit dulu pada sebelah bahagia...kemudian matikan jahitan..start jahit pada sebelah bahagian yang 1 lagi sampai bertemu dengan yg pertama tadi...
Siap,!
Sis kena cuba dulu sis...ok selamat mencuba :-)

bungaEmas Collections said...

Start dari gambar ada caption lubang leher tu ke?
Yg tu lubang leher separuh sbb kita lipat dua kan baju tu untuk tebuk lubang leher tu...guna acuan leher..kalau xde acuan, takut senget pulak lubang leher tu..
Gambar seterusnya bila dh bentang baju tu elok2, jadi cam gitu la lubang leher dia...
Kemudian guna peniti dan klip untuk attach lubang leher dengan kolar yang kita buat kat atas tu....attach sebelah dalan ye sis...wrong side of the kurta or baju melayu
Luas lubang leher memang kena match dengan panjang kolar..xboleh lebih, xboleh kurang...
Then jahit lurus je untuk attach kan kolar ngan baju...sis boleh nampak kot bahagian mana yg dijahit lurus tu..betul2 di bawah kolar yg keras tu...jahit paling hampir la...jangan jahit slali ngan kolar keras tu pulak ye..
Bila dh siap jahit, kolar tu duk kat dalam baju kan...so flipkan je keluar baju...skrg kolar bahagian keras berada di luar baju...
Then jahit tindih kolar tu ikut macam dalam gambar...jahit sikit dulu pada sebelah bahagia...kemudian matikan jahitan..start jahit pada sebelah bahagian yang 1 lagi sampai bertemu dengan yg pertama tadi...
Siap,!
Sis kena cuba dulu sis...ok selamat mencuba :-)

Norhayati Abdullah Yati said...
This comment has been removed by the author.
Norhayati Abdullah Yati said...

Boleh tak ajar buat tetulang leher tu..ukuran atau pola..terima kasih

bungaEmas Collections said...

untuk sis norhayati abdullah yati...insyaAllah nanti saya cuba usahakan...

jujette said...

Salam BE..kalau ikutkn tips yg diberi, lubang leher mesti kurang 1 inci dr kolarkan..rujuk kpd gmbar slepas gmbr bwh dia ada caption lubang leher tu, mksdnya yg dh dikurangkn 1 inci la kan? Supya lebihan tu boleh dijahit dgn kolar baju..betul x apa yg saya phm ni? Mcm dh bebelit pulak dah soaln saya..hehe

bungaEmas Collections said...

yup...contoh klau ukuran kolar baju = 18inci..ukuran lubang leher mesti 17inci...sy pon byk belajar dr kesilapan...apa pon kena cuba dlu...insyaAllah boleh...try n error dlu guna perca kain dlu ke ♡ good luck :)

nor fadhilah said...
This comment has been removed by a blog administrator.
nor fadhilah said...

Huaarrgghhh...patut la X ngam...lubang leher terbesar...tension!

bungaEmas Collections said...

sabar sis...teruskan usaha!! 😊😊😊

Unknown said...

Terima kasih sudi share.. nak cuba jahit baju suami raya tahun ni.. biasa jahit baju saya & anak2 ppuan je

bungaEmas Collections said...

sama-sama ☺

bungaEmas Collections said...
This comment has been removed by the author.
jujette said...

Sama la kita nor fadhilah..wlaupun lubang leher dah kurangkn 1 inci, tp bila lukis pola leher tu rupanya dah terbesar tnp disedari..tensen je..tp gigih buat kolar yg lain

bungaEmas Collections said...

kan...kdg2 kita tak perasan...kena ambik kira jenis kain jugak...huhu...nk selamat biar terkecik sikit tak pe...kita trim sikit-sikit bagi ngam dengan kolar

DIY terapi untuk kesembuhan dari gangguan iblis, jin dan syaitan said...

tq..sgt membantu

bungaEmas Collections said...

wlcm :)

Dwi Sulistiyani said...

Thanks for sharing. Mau tahu hal penting apa saja yang harus diperhatikan dalam proses menjahit pakaian?. Anda bisa mendownload tutorial menjahit di Fitinline.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...