Friday, October 3, 2014

Mesin Jahit Repair Sendiri?

Alkisahnya mesin jahit lurus highspeed ku ala-ala nak demam...
uwaaaa...risau la sangat takut kena masuk wad...
kalau masuk wad dah tentu kosnye tinggi...uhuk uhuk..
tetiba tuannye pulak rasa nak demam...
walaupon mesin tu ala-ala nak demam, masih ku gunakan jugak..
satu hari tu, masih pagi lagi, semangat nak panas enjin, huwaaaa... mesin ku diam terussss...dah tak mau ON :'(

mujurlah ada seorang hamba Allah yang ikhlas share ilmu berkenaan mesin jahit diFB...
semoga beliau dilimpahkan rezeki yang berkat...

di sini saya nak share simptom-simptom demam mesin jahit saya:
~bila ON, motor berdengung lama (clutch motor)
~bila ON, terbit bau hangit (awas! OFF mesin dan segala suis...takuttt meletop)

solusinya:
~tukar kapasitor~

kosnya:
~murah je kapasitor tu..minta cik abang belikan...RM 8 sahaja...dah boleh menjahit semula    :-)

kalau panggil technician, kurang-kurang RM 50 melayang....SYUKUR mesin jahit kembali sihat walafiat

JOM LAYAN GAMBAR (boleh tengok kedudukan kapasitor pada mesin jahit industri)











14 comments:

Anonymous said...

Terima kasih atas perkongsian ini. Sangat berguna. Mesin jahit saya pun bau hangit.

fellatailor said...

mcmana nk cabut tu huhu

bungaEmas Collections said...

cabut dlu penutup yg kaler putih tu...dlm tu ada wire yg berpintal-pintal...sy pon byk refer ngan en. suami pasal kes kapasitor ni...harap dapat membantu...

cici dyanti said...

Kalao kapasitor tu size 8uf..kne tukar 8 uf jgk ke? Ke ukuran lain cth 10 atau 16uf pon blh?

bungaEmas Collections said...

rasanya kena sama...sy ritu bwk je kapasitor yg lama tu g kedai..tunjuk kat diorg kata nak kapasitor yg mcm ni...insyaAllah selesai masalah..😃

bungaEmas Collections said...
This comment has been removed by the author.
Unknown said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Lanz Blinkz said...

Terima kasih atas informasi,mmg membantu..tp kat mana boleh kapasitor tu dijual..kedai elektrik ada ke

bungaEmas Collections said...

ye...kedai yg menjual alat ganti brg elektrik...klau kedai yg jual peti ais, tv tu xde jual kapasitor kot...hihi gurau2 ye sis 😉

Lanz Blinkz said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Lanz Blinkz said...

Sy dh tukar kapasitor,alhamdulillah berfungsi,tp seketika je,pastu berbau hangit..

bungaEmas Collections said...

😉 nmpk gaya mesin tu nak sentuhan technician lah tuh ☺

Zaleha Hussein said...

Kapasitor tukar rm65 kenapa hrg tgk ats tu rm8 je...kena tipu ke ye..high speed singer asal kapasitor nye bentuk slinder kelabu tp ptg td suami g kdai org tu bg y petak hitam.ptg pasang sndri mlm dh hangit rosak melecur.bantu sy...pasang sama dh cara.sblm tu bunyi mcm sllu bergetar .pastu td mcm bunyi meletop kecil lg spt kapasitor asal meletop ptg br hangit.terus xblh on.suami check melecur kapasitor y baru tu..

bungaEmas Collections said...

urmmmmm...maybe kapasitor yg x sama kot...sis zaleha hussein sy recommend join fb group SEMBANG MESIN JAHIT...boleh refer pakar mesin jahit kt group tu...en. jo

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...