Thursday, October 9, 2014

ANGAN-ANGAN MAMA

dah angan-angan nak buat dress untuk anak..
wahhhh xsabar nak tengok hasilnya...
TUNGGUUUUU......



TUTORIAL LEHER CEKAK MUSANG

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Hari ni turn tutorial leher cekak musang..
Mari kita share ilmu sedikit yang kita ada...


Ini lah cara saya...

Yang penting pacakkan peniti sepanjang kolar 

Menjahit ni perlukan kesabaran yang tinggi
teringat masa mula-mula belajar jahit kolar gini...byk kali jugak la jahit tetas baru dapat hasil yang memuaskan..
jangan give up teruskan berusaha praktis selalu jangan jemu mencuba pasti akan dapat menguasai skill menjahit ni nanti

Friday, October 3, 2014

Mesin Jahit Repair Sendiri?

Alkisahnya mesin jahit lurus highspeed ku ala-ala nak demam...
uwaaaa...risau la sangat takut kena masuk wad...
kalau masuk wad dah tentu kosnye tinggi...uhuk uhuk..
tetiba tuannye pulak rasa nak demam...
walaupon mesin tu ala-ala nak demam, masih ku gunakan jugak..
satu hari tu, masih pagi lagi, semangat nak panas enjin, huwaaaa... mesin ku diam terussss...dah tak mau ON :'(

mujurlah ada seorang hamba Allah yang ikhlas share ilmu berkenaan mesin jahit diFB...
semoga beliau dilimpahkan rezeki yang berkat...

di sini saya nak share simptom-simptom demam mesin jahit saya:
~bila ON, motor berdengung lama (clutch motor)
~bila ON, terbit bau hangit (awas! OFF mesin dan segala suis...takuttt meletop)

solusinya:
~tukar kapasitor~

kosnya:
~murah je kapasitor tu..minta cik abang belikan...RM 8 sahaja...dah boleh menjahit semula    :-)

kalau panggil technician, kurang-kurang RM 50 melayang....SYUKUR mesin jahit kembali sihat walafiat

JOM LAYAN GAMBAR (boleh tengok kedudukan kapasitor pada mesin jahit industri)











Kurung Moden Ibu dan Anak :-)







LABEL BAJU

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

fuh, fuh, fuh...
Banyak habuk..(lama giler tak ber'blog')

Ada comment yang tak berbalas...sorry ye..
Semenjak dah beranak 3 ni rutin harian bertambah..
Dengan baby (skrg dah 7 bulan)...dgn anak sulung dah start sekolah...curi-curi masa jugak menjahit...
Walau ape pon, happy dapat menguruskan sendiri anak-anak kecil saya :-)

Sebetulnya saya nak menjelaskan tentang LABEL BAJU..
lately ramai pulak yang call saya tanya pasal label baju..
huhuhu...saya tak buat servis cetak label baju ye..
saya pon menempah dengan http://kucinpurple.blogspot.com
kepada yang mencari pencetak label baju, bolehlah berkunjung ke sana..
:-) :-) :-)

~ini label baju saya~
~di'design' oleh bungaemascollections, dicetak oleh kucinpurple~



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...