Tuesday, November 25, 2014

BERCUCUK TANAM...HoBi wAktU tErLuaNg



aSsaLamuaLaikum...

hurmm hari ni tak de entri pasal menjahit...
nak buat entri pasal tanaman pulak...
sekadar perkongsian hobi waktu lapang...

saya bukan pakar tanaman...
baru je cuba-cuba menanam dalam pasu...ahamdulillah ada yang menjadi ada yang tak menjadi :-)


              
yang ni menanam daun bawang sambil-sambil tumpang letak halia kat sebelah tu...sesuai untuk keluarga kecil saya..hihihi...
ada ke orang tanam untuk daun bawang 2, 3 bijik je?...
hahaha ini lah penjimatan namanya...tanam betul-betul mengikut keperluan...
tanam daun bawang ni mudah sangat...
letak je bawang atas tanah, pastu cara siramnya saya renjis-renjis je dengan air...
tak perlu direct sunlight...letak je atas meja dapur...

Friday, November 21, 2014

SIMPLE COMFORTER single size...projek suka-suki

hai  semua...

agak lama saya tak menjahit...anak kurang sihat sampai lah anak kena tahan wad 5 hari..
sekarang anak beransur pulih...alhamdulillah..

jom lepas gian :)

semalam mengerjakan projek comforter simple2 je..single size tapi boleh je letak sebagai alas untuk katil queen...

ye lah sejak2 anak-anak selalu jadi penat lah...pneumonea lah...kena lah kerap sikit menukar cadar alas atau lapik tempat tidur diorang (guna comforter untuk mengalas tilam...selimut cari yang nipis-nipis aje)...lagipon batting tu dh lama beli...tak guna-guna lagi...so semalam terhasillah comforter tuh..

mood katun-katun n jalur-jalur petak-petak...so boleh guna both side

batting tu besar..bidang 90" mmg untuk buat comforter yang basauuu tu...since saya buat projek comforter kecik so terpotong lah ia mengikut saiz single...batting ada balance sikit lagi tu...terpikir-pikir nak buat sesuatu...emmmm nanti kita cari kain dulu lah ye...hoyeyyy :)







\

Thursday, November 13, 2014

TUTORIAL: Memasang Butang Baju ~ baSic sKiLL

Entri kali ni nak kongsi cara memasang butang pada baju....
basic skill ye..hehehe
bukan untuk yang jahit baju je(tailor)...kalau butang baju korang tercabut pon kena jahit sendiri ye dak? ke antar tailor gak? hehehe

tutorial ni simple dan mudah je..lain orang lain caranya...ini cara yang saya buat..tak rumit pon...mudah saje :-)
kalau melihat pada gambar pun boleh faham kot...

mula-mula jahitkan lubang butang...
kemudian teruskan ikut step-step macam dalam gambar di bawah..

Thursday, October 9, 2014

ANGAN-ANGAN MAMA

dah angan-angan nak buat dress untuk anak..
wahhhh xsabar nak tengok hasilnya...
TUNGGUUUUU......



TUTORIAL LEHER CEKAK MUSANG

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Hari ni turn tutorial leher cekak musang..
Mari kita share ilmu sedikit yang kita ada...


Ini lah cara saya...

Yang penting pacakkan peniti sepanjang kolar 

Menjahit ni perlukan kesabaran yang tinggi
teringat masa mula-mula belajar jahit kolar gini...byk kali jugak la jahit tetas baru dapat hasil yang memuaskan..
jangan give up teruskan berusaha praktis selalu jangan jemu mencuba pasti akan dapat menguasai skill menjahit ni nanti

Friday, October 3, 2014

Mesin Jahit Repair Sendiri?

Alkisahnya mesin jahit lurus highspeed ku ala-ala nak demam...
uwaaaa...risau la sangat takut kena masuk wad...
kalau masuk wad dah tentu kosnye tinggi...uhuk uhuk..
tetiba tuannye pulak rasa nak demam...
walaupon mesin tu ala-ala nak demam, masih ku gunakan jugak..
satu hari tu, masih pagi lagi, semangat nak panas enjin, huwaaaa... mesin ku diam terussss...dah tak mau ON :'(

mujurlah ada seorang hamba Allah yang ikhlas share ilmu berkenaan mesin jahit diFB...
semoga beliau dilimpahkan rezeki yang berkat...

di sini saya nak share simptom-simptom demam mesin jahit saya:
~bila ON, motor berdengung lama (clutch motor)
~bila ON, terbit bau hangit (awas! OFF mesin dan segala suis...takuttt meletop)

solusinya:
~tukar kapasitor~

kosnya:
~murah je kapasitor tu..minta cik abang belikan...RM 8 sahaja...dah boleh menjahit semula    :-)

kalau panggil technician, kurang-kurang RM 50 melayang....SYUKUR mesin jahit kembali sihat walafiat

JOM LAYAN GAMBAR (boleh tengok kedudukan kapasitor pada mesin jahit industri)











Kurung Moden Ibu dan Anak :-)







LABEL BAJU

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

fuh, fuh, fuh...
Banyak habuk..(lama giler tak ber'blog')

Ada comment yang tak berbalas...sorry ye..
Semenjak dah beranak 3 ni rutin harian bertambah..
Dengan baby (skrg dah 7 bulan)...dgn anak sulung dah start sekolah...curi-curi masa jugak menjahit...
Walau ape pon, happy dapat menguruskan sendiri anak-anak kecil saya :-)

Sebetulnya saya nak menjelaskan tentang LABEL BAJU..
lately ramai pulak yang call saya tanya pasal label baju..
huhuhu...saya tak buat servis cetak label baju ye..
saya pon menempah dengan http://kucinpurple.blogspot.com
kepada yang mencari pencetak label baju, bolehlah berkunjung ke sana..
:-) :-) :-)

~ini label baju saya~
~di'design' oleh bungaemascollections, dicetak oleh kucinpurple~



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...