Tuesday, March 12, 2013

Tutorial: Episod; Iron oh Iron....

Pernah tak iron korang bila dah lama-lama jadi cam melekit je bila menggosok pada baju? Time tu rasa cam susahnye nak iron baju ni...Camne ye nak hilangkan lekit-lekit tu? Tambah-tambah pulak klau iron murah macam saya punya ni :-p  selalu la jadi camni. Especially bila kerap iron interfacing..lagi la bertambah-tambah sticky nye... 





Mudah saja caranye...Kita perlukan sebatang lilin n segumpal kain perca. Kalau dapat kain cotton lagi bagus...

Mula-mula panaskan iron pada paras sederhana.

Kemudian gosokkan lilin ke permukaan seterika :-) Step ke 2 n ke 3 ni mmg kena buat dengan pantas. Iron dah panas, lilin dah cair dan mengalir, step seterusnya.....

Cepat-cepat gosok dengan kain perca td..ingat! sebaik-baiknya gunakan kain cotton. Cara gosoknya, gosokkan lilin cair ke seluruh permukaan iron seolah-olah kita nak bersihkan permukaan iron tu..gosok dengan bersunggu-sungguh ye ;-) Perlu diingatkan kerja menggosok ni perlukan skill gak. Perlu hati-hati sebab iron tu panasssss. Jangan sampai terkena tangan pulak :-) SELAMAT MENCUBA & BERHATI-HATI LAH



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...