Friday, April 13, 2012

Tutorial Jahitan, Episod: Pola Blouse Ibu Mengandung

Contoh ukuran badan untuk blouse.

Ukuran badan serta formula-formula jahitan.






Kira-kira dah siap buat, skrg boleh mula melakar pola.

Garisan pertama adalah garisan bahu.

Kemudian diikuti oleh garisan dada, pinggang dan punggung.

Garisan bahu, dada, pinggang dan punggung serta lengkok garisan ketiak belakang.

Sambungkan point2 dada, pinggang, punggung hingga ke labuh baju.

Siap lah sudah pola baju bahagian belakang.




Ikut step yang sama untuk pola baju bahagian depan. Plotkan pola mengikut formula yang telah disediakan pada permulaan tadi.

Cara-cara dan formula untuk mendapatkan lengkok pangkal lengan.

Kemudian dapatkan ukuran labuh tangan dan lukiskan keseluruhannya.

...dan terhasillah 3 keping pola untuk blouse ibu mengandung. Pola ini bolehlan diubah suai mengikut creativity anda...Selamat Mencuba...

22 comments:

Apok MikiSeneeyah said...

assalam. terima kasih krn sudi share tutorial blouse mengandung ni. lain guru lainlah formulanya, tp pd sy ini adlh ilmu yg berharga.
jemput singgah blog sy yg tak seberapa tu. tq

bungaEmas Collections said...

wslm..terima kasih sbb sudi komen...saya dh tgk blog awak..nice...blog saya ni pon bukan seberapa sangat...byk lagi yang kena blajar..ilmu klau dikongsi bersama, insyaAllah akan banyak manfaatnya...

bungaEmas Collections said...

oh lupa...terima kasih byk2 sebab sudi follow blog saya...

yaya said...

Salam...terima kasih bnyk2 sudi bagi tutorial ini. Semoga Allah membalas jasa baik anda :)

bungaEmas Collections said...

terima kasih untuk doa anda... :-)

Anonymous said...

Terima kasih kepada tuan blog.tidak kedekut berkongsi ilmu yg sgt bermanafaat .semoga puan dimurahkan rezeki...amin

bungaEmas Collections said...

selamat mencuba...

Anonymous said...

Kak, bahagian pinggang ukurannya 8.5",tp dlm gmbr akak lebihkan skit brapa inci ya?

bungaEmas Collections said...

lebih kurang 1.5 inci

Anonymous said...

salam...tutorial yang senang difahami...terima kasih krn berkongsi ilmu....

bungaEmas Collections said...

w'salam...sama-sama :-)

Anonymous said...

kak, pola bahagian atas potong takat pinggang tu ya?

bungaEmas Collections said...

iye

umi afi said...

Klu pola ni leh ke buat jubah..

bungaEmas Collections said...

boleh...labuhkan je =)

Anonymous said...

Assalam sis !
sy nk tnya akak psl jubah moden utk ibu mengandung lah
skrang ni 4bln lbh ukuran perut dia 83cm
klau blh nk pkai utk raya ni n blh pkai utk msa x mengandung jgk lah..
tiba2 sy jd confius sbb tuan nya duk jauh, jz bg jubah je utk ukuran..
ade idea x, klau blh bg pola nya skit
tq in advance ;)

Anonymous said...

Saya baru belajar
Mcm mana buat curve kat ketiak dan lengan tu?

Terima kasih

bungaEmas Collections said...

fuh...lama sgt dh xbukak blog ni...sibuk menyiapkan tempahan raya 2013 baru2 ni...sorry untuk pertanyaan yang tak terjawab..

untuk yg bertanya...sy pon xtau nak explain cmne :p

menjahit ni kena ada confident gak...hihi...bukan senang nak jahit baju org kan..klau saya, baju contoh tu still kena ikut..ukuran bahu, labuh tangan, armhole, dada,labuh baju,cumanya mungkin bahagian perut kena adjust ikut akuran yang dia bagi...n bahagian pinggul plak kena la sesuai dgn bhgn perut tu...

pasal curve kat pangkal lengan tu plak, buat pola sama cam tutorial kat atas tu dulu...kain lipat 2 utk dapatkan sekeping lengan baju..klau nak potong 2 lengan baju skali, seolah-olah ada 4 keping lapisan kain la...ish paham ke explaination saya ni...mintak maaf la klau kurang jelas..klau ada buku jahitan, boleh refer buku ye..mungkin lebih faham...huhu

dalina said...

salam...saya pun baru belajar terima kasih atas kongsinya...nk bertanya mcm ne nk buat curve tu mksud sya ketinggian curve tu...terima kasih..

bungaEmas Collections said...

ketinggian A ke B = 5" sis..

Anonymous said...

salam..kak,brpa inci nak turun dri bahu ke dada?

bungaEmas Collections said...

9 ke 10 inci kebiasaannya untuk dewasa..ukuran yg sepatutnye dari BAHU ke MERCU (dada paling tinggi)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...