Thursday, December 1, 2011

Belajar Menjahit, Episod: Memasang Pinggang Kain (Getah + Velcro)

Seperti yang dijanjikan...tutorial memasang getah+velcro pada kain...

Bahan-bahannye ialah kain yang telah di'pleat'kan pada bahagian pinggangnya dan sepotong kain yang panjangnya cukup untuk sekeliling pinggang dan lebarnya berukuran 3.5 inci.
Kedudukan permulaan.

Sepotong fabrik yang panjang dicantumkan pada kain baju kurung. Jahitan mula adalah dari sebelah dalam kain.

Sunday, October 9, 2011

Next Post


Sedang mencari kesempatan untuk membuat tutorial seterusnya...iaitu....memasang getah pada kain. InsyaAllah akan dikongsikan tidak berapa lama lagi..kepada yang berminat..SILALAH TUNGGUUUU....

Belajar Menjahit, Episod: Memasang Bias Tape

Kali ni saya nak kongsikan bagaimana teknik-teknik nak pasang bias tape pada baju..ENJOY...
Bahan-bahannya...

Warna benang atas adalah yang sedondon dengan bias tape. Warna benang bawah adalah yang berbeza dengan warna kain.

Friday, October 7, 2011

Belajar Menjahit, Episod: Cuff Getah

Bahan-bahannya...
Pusing ke no. 5

Sunday, September 25, 2011

Belajar Menjahit, Episod: Tutorial Tali Butang

Tutorial kali ini saya tunjukkan imej2 yang simple2 sahaja, iaitu bagaimana membuat tali untuk mencangkuk butang pada baju kurung. Selamat mencuba...
Gunakan 2 urat benang supaya jahitan lebih teguh


Friday, September 23, 2011

Tuesday, September 20, 2011

Sedang berlemah-lembut dengan Cik Kaytie

Certain parts dlm mesin jahit tepi ni perlu ditukar sebenarnye..sebab tu la kena berlemah lembut dengan dia..kena gunakan low speed je..Kesian Cik Kaytie...

Friday, September 16, 2011

Tuturial Kurung Pesak, Episod: Parts of Kurung Pesak

Kurung Pesak: Baju
1) 2 keping badan baju (potong atas bahu); 2) 4 keping pesak; 3) 2 keping kikek; 4) 2 keping untuk tangan.
Aktiviti saya pada Hari Malaysia (16.09.2011)

Tuesday, September 13, 2011

Tapak-tapak Mesin Jahit

Tapak-tapak mesin jahit dan beberapa bahagian lain
Ini tapak untuk jahit lurus.

Tapak ni untuk menggulung sambil menjahit di fabrik.

Monday, September 12, 2011

Tutorial Kurung Moden, Episod: IRON Part II

Badan Baju
Antara iron trip ke-2 ialah: Sisi badan baju.
Lubang lengan.

Friday, September 9, 2011

Tutorial Kurung Moden, Episod: IRON

Badan Baju
Iron pada sumua jahitan (buka dan tekan pada semua basi jahitan).

Termasuklah pada pleat belakang.

Tuesday, August 23, 2011

WIP Kak Wati

Satu malam yang memenatkan...hanya 1 output sahaja..



WIP Kurung Moden Liyana



Fuh..kurung moden full lining. mmg mencabar sbb kain dia berbatu. nak gunting susah, nak jahit payah, nak iron plak jadi melekat-lekat sbb gam pada batu2 kat kain tu...

Friday, August 19, 2011

Thursday, August 18, 2011

Coming Soon...



Sunday, August 14, 2011

W.I.P Siti Nadirah



W.I.P Siti Norhani



Saturday, August 13, 2011

W.I.P



Jom bekerja keras weekend ni..Kak Eza, bersiap sedia ye..

Friday, July 8, 2011

Baju Kurung Pesak WIP

Blouse WIP


erm..lengan baju ni pjg sgt...nampk x kemas. so, xyah wat cuff la..

Wednesday, June 15, 2011

Tuesday, May 17, 2011

Semua URGENT! Jom buat magic..TING!!!



::Klau la betul2 bleh wat magic........LEGA...

Sunday, May 15, 2011

New Workstation

SEBELUM


SELEPAS

Friday, April 15, 2011




NEW SEWING ROOM

Cari mood n idea nak kemas bilik jahit.

Saturday, March 19, 2011

Tutorial: Kurung Moden




Sunday, March 13, 2011

UKUR BADAN ANDA

(1) Bahu
(2) Labuh Tangan
(3) Ketiak (Armhole)
(4) *Lebar Lengan Bwh (Sleeve Width)
(5) Dada (Bust)
(6) *Mercu ke mercu (Bust point)
(7) Pinggang
(8) Punggung

(9) Labuh Baju
(10) Labuh Kain / Seluar
(11) #Bahu - Labuh Leher
(12) #Bahu - Mercu
(13) #Bahu - Pinggang
(14) #Bahu - Punggung

(15) Susun Kain
(16) Poket

Monday, February 28, 2011

Maternity Wear




::Customer::Nazlian::

Sunday, February 27, 2011

Tutorial: Cara-cara Menjahit Baju Ibu Mengandung

1. Bahagian lengan. 2. Bahagian belakang. 3. Bahagian depan atas. 4. Bahagian depan bawah (lebarnya dilebihkan 4inci untuk sedikit kedutan)

Mula menjahit tepi


Bahagian belakang yg telah dicantum dengan bahagian depan atas.

Bahagian belakang dipasang dengan zip sembunyi.

Bahagian depan bawah dijahit kasar pada bahagian atasnya, benang jahitan kasar tersebut akan ditarik untuk menghasilkan kedutan...

Cantumkan bahagian depan atas dengan bahagian depan bawah.

Sediakan interfacing berbentuk leher baju, kemudian iron pada sekeping kain (kain lebihan baju).

Bahagian tengahnya dipotong. Tinggalkan basi jahitan sebanyak 1/2inci.

Jahit pada sekeliling leher baju.

Setelah siap, beginilah hasilnya bentuk leher baju ini.

Test jap..belum siap lagi ni..

Cantumkan tepi badan baju.

Kemudian cantum lengannya..

Test lagi..ok x?


Oh ya..masa cantum badan baju, jangan lupa dijahit sekali bersama tali belakang ni ye..


Bahan-bahan untuk membuat cuff..just follow the step below..





Cara nak kedutkan hujung tangan tu sama dengan cara kedutkan bahagian depan bawah badan baju.

Dah siap!

Pandangan sisi.

Pandangan belakang.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...