Saturday, December 3, 2011

Kurung Pesak Lis Kak Ina

Alhamdulillah...almost done...lepas ni jahit silang pangkah dan jahit butang leher..siap!

Thursday, December 1, 2011

Kurung Pesak Ina



Belajar Menjahit, Episod: Memasang Pinggang Kain (Getah + Velcro)

Seperti yang dijanjikan...tutorial memasang getah+velcro pada kain...

Bahan-bahannye ialah kain yang telah di'pleat'kan pada bahagian pinggangnya dan sepotong kain yang panjangnya cukup untuk sekeliling pinggang dan lebarnya berukuran 3.5 inci.
Kedudukan permulaan.

Sepotong fabrik yang panjang dicantumkan pada kain baju kurung. Jahitan mula adalah dari sebelah dalam kain.

Tuesday, November 15, 2011

Friday, November 4, 2011

Sunday, October 9, 2011

Next Post


Sedang mencari kesempatan untuk membuat tutorial seterusnya...iaitu....memasang getah pada kain. InsyaAllah akan dikongsikan tidak berapa lama lagi..kepada yang berminat..SILALAH TUNGGUUUU....

Belajar Menjahit, Episod: Memasang Bias Tape

Kali ni saya nak kongsikan bagaimana teknik-teknik nak pasang bias tape pada baju..ENJOY...
Bahan-bahannya...

Warna benang atas adalah yang sedondon dengan bias tape. Warna benang bawah adalah yang berbeza dengan warna kain.

Friday, October 7, 2011

Belajar Menjahit, Episod: Cuff Getah

Bahan-bahannya...
Pusing ke no. 5

Thursday, September 29, 2011

Jubah



Kurung Pesak



Sunday, September 25, 2011

Belajar Menjahit, Episod: Tutorial Tali Butang

Tutorial kali ini saya tunjukkan imej2 yang simple2 sahaja, iaitu bagaimana membuat tali untuk mencangkuk butang pada baju kurung. Selamat mencuba...
Gunakan 2 urat benang supaya jahitan lebih teguh


Kurung Pesak Kanak2

Baju dah siap..

Kain dah siap...

Friday, September 23, 2011

Tuesday, September 20, 2011

Basic Needs

Barang-barang ni lah yang dicari klau nak mula aktiviti menjahit..

Sedang berlemah-lembut dengan Cik Kaytie

Certain parts dlm mesin jahit tepi ni perlu ditukar sebenarnye..sebab tu la kena berlemah lembut dengan dia..kena gunakan low speed je..Kesian Cik Kaytie...

Tambah 1 lagi...


Sementara tgk TV cite Cucu Tok Wan malam td, sempat potong sepasang lg. Tambah lagi 1 untuk aktiviti menjahit minggu ni.. Tolak waktu keje, waktu memasak(kadang-kadang), waktu makan, waktu bersama Zareen, waktu mengemas sepah-sepah mainan Zareen, waktu mendobi kain baju, waktu berFB, waktu tido zzzzzz....itu lah waktu memotong kain, menjahit, menggosok, meng'upload' dan meng'update' blog ni...minat punye pasal :)

Friday, September 16, 2011

Tuturial Kurung Pesak, Episod: Parts of Kurung Pesak

Kurung Pesak: Baju
1) 2 keping badan baju (potong atas bahu); 2) 4 keping pesak; 3) 2 keping kikek; 4) 2 keping untuk tangan.
Aktiviti saya pada Hari Malaysia (16.09.2011)

Tuesday, September 13, 2011

Cik Nina, Cik Nasha n Cik Kaytie

Tapak-tapak mesin jahit dan beberapa bahagian lain
Ini tapak untuk jahit lurus.

Tapak ni untuk menggulung sambil menjahit di fabrik.

Monday, September 12, 2011

Baju Kurung Moden

....dan hasilnye...

Sesuai tuk org yang x kurus sangat, x gemuk sgt cam saya... :)

Tutorial Kurung Moden, Episod: IRON Part II

Badan Baju
Antara iron trip ke-2 ialah: Sisi badan baju.
Lubang lengan.

Friday, September 9, 2011

Tutorial Kurung Moden, Episod: IRON

Badan Baju
Iron pada sumua jahitan (buka dan tekan pada semua basi jahitan).

Termasuklah pada pleat belakang.

Tuesday, September 6, 2011

Baju Melayu Afzan


Saturday, August 27, 2011

Kurung Pesak Najiha



Jubah Kak Wati



Thursday, August 25, 2011

Wednesday, August 24, 2011

Kurung Pesak




::Customer::Adila::

Tuesday, August 23, 2011

WIP Kak Wati

Satu malam yang memenatkan...hanya 1 output sahaja..



Kurung Moden Liyana

::Customer::Liyana::

WIP Kurung Moden Liyana



Fuh..kurung moden full lining. mmg mencabar sbb kain dia berbatu. nak gunting susah, nak jahit payah, nak iron plak jadi melekat-lekat sbb gam pada batu2 kat kain tu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...