Sunday, January 7, 2018

Tutorial Kurung Pesak

Assalamuàlaikum n salam sejahtera semua...

   
Baru sekejap tadi ada benda baik melintas di news feed FB saya...

Alhamdulillah ada perkongsian ilmu jahitan yang kita sama-sama boleh ambil manfaatnya...👍👍

RJ POLA pesan share video ni supaya ramai yang dapat belajar....😉 jadinya cepat-cepat lah saya share di sini supaya nanti boleh jadi rujukan buat diri sendiri dan juga pada yang mencari tutorial jahitan kurung pesak....😊😊

jom tonton link di bawah...



Terima kasih RJ untuk ilmu yang dikongsikan....alhamdulillah....


maaf ye tak sempat nak buat posting detail-detail....semoga bermanfaat...raya nanti boleh buat baju kurung sendiri...😎 

Saturday, December 30, 2017

Tutorial Leggings Kanak-kanak

hi semua...assalamua'alaikum...rasa macam dah lama tak update blog...jom lembutkan jari-jemari menari menaip posting di sini....post kali ni saya nak share tutorial cara jahit legging kanak-kanak...kebetulan hari tu saya print out pola legging dari pinterest...so kita try buat lah...


pola dari pinterest
Pola leggings ni ada 6 saiz...ada saiz 2, 4, 6, 8, 10, 12....opsss gambar macam tak sempurna je...maaf ye...untuk buat legging ni saya guna material knit cotton...ada pelbagai lagi jenis material yang sesuai untuk buat leggings ni, antaranya spandex, cotton jersey, cotton lycra dll material yang memeri untuk keselesaan memakainya...



ok, gambar kedua lebih jelas, boleh tengok saiz pada pola leggings...and nampak tak kertas karbon di bawah pola tu? kertas karbon tu duduknya di antara pola dan kain...kemudian kita perlu surih ikut saiz legging yang kita nak menggunakan roda surih...saya nak buat legging saiz 4, jadi saya surih keliling pola saiz 4...mudah sangat kan...


nampak ke tidak? tuan tanah memang tak nampak dah malam buta ni...mata pulak rabun...harap korang nampak lah ye...gambar atas ni sebenarnya nak tunjuk hasil surih tadi jer...nampak ke? dot dot dot kaler hitam berbentuk pola legging saiz 4 yang kita surih pada awal tadi...


kemudian bila dah dipotong, begitu lah bentuk yang kita dapat...sekeping untuk kaki kiri, sekeping lagi di bawahnya untuk kaki kanan...tadi lupa nak mention, kain tu perlu dilipat 2...supaya kita potong sekali, dapat 2 keping terus...kalau perhatikan pada kelilingnya saya lebihkan suku inci untuk basi jahitan, lebihkan 1 inci pada bahagian pinggang untuk letak getah, dan lebihkan 3/4 inci pada bahagian bawah kaki untuk kemasan hujung kaki... 


Ini lah mesin kesayangan yang saya guna untuk jahit kain jenis knit, jersey, spandex, lycra...3034D berbaloi-baloi tak nyesal beli...hahaha



kalau tadi asalnya tak nampak jelas macam bentuk legging kan...now itu lah dia yang perlu kita cantum-cantumkan menjadi sehelai legging...


Cantumkan kaki dulu....


Betulkan yang terbalik tadi, cantumkan cawatnya pula...



sila perhatikan ye...cawat depan rendah, cawat belakang lebih tinggi...
sediakan getah pinggang...


biar gambar berbicara...hahaha dah tak de idea nak meng'explain'...



haaa...gitu cantumnya getah...sebenarnya nak pasang getah pinggang ni ada macam-macam cara...cuma yang saya tunjuk ni adalah apa yang saya rasa cara yang paling mudah bagi saya...saya masih menggunakan 3034D brother...


kemudian lipat sekali (ke sekali lipat??) masuk ke dalam...saya hanya ada brother 3034D aje...belum ada mesin coverstitch...huhu...jadi saya gunakan pula khidmat mesin portable dengan twin needle...untuk jahit tindih bahagian pinggang dan hujung kaki...



twin needle jenama Prym...berharga RM10.90



twin needle di mesin portable...mesin industri tak leh masuk twin needle ni...jadi, tak de ruginya kalau kita ada macam-macam jenis mesin jahit...hahaha...kalau sudah hobiiiii...


tadaaa....begini lah hasilnya...



tuan badan dah pakai pergi jalan-jalan nonton wayang...hihi



Akhir kata maafkan saya...bahasa tunggang langgang ada hati nak buat tutorial...huwaaaaaaa....


p/s: kalau ada yang nak pola legging tu (means yang tak de akaun pinterest) boleh je hello-hello saya...nanti saya print and pos kan...charge untuk printing and postage...**pola ni adalah free pattern from pinterest** 

Tuesday, December 19, 2017

Tutorial Baju Potongan Ombak Rindu

Assalamuàlaikum...hi semua...semoga semuanya sihat dan dipermudahkan segala urusan...

korang suka tak pakai baju buat sendiri? baju yang ikut saiz kita sendiri...dah tentu cantik terletak di badan...bahu tak jatuh...tangan baju cukup labuhnya...n boleh ikut design yang kita suka dan selesa...

apa step klau nak buat sehelai baju?
●1st kita buat pola dulu...
●kemudian potong kain mengikut acuan pola...
●then boleh la start menjahit...

paling basic sehelai baju kita hanya perlu 3 potongan utama kain iaitu 
●bahagian depan baju,
●bahagian belakang baju, dan
●bahagian tangan baju...
...simple...

tapi posting kali ni saya nak share cara cikgu awie manik potong kain untuk buat sehelai baju ombak rindu...saya share kat sini dulu supaya bila-bila nak buat nanti mudah untuk dirujuk semula...

https://www.facebook.com/awiemanik/posts/1973448829595275

lepas ni boleh lah cuba baju ombak windu ni...cantik ke idok baju contoh kat bawah ni? cantik kan...insyaAllah selesa dipakai...


sumber: google

hokey...jom tengok lg 1 extra picture...apa tu? itulah potongan pola untuk buat baju fishtail...bila dh dapat pola, insyaAllah kerja memotong kain jadi mudah...

sumber: pinterest

sekian...fikir-fikirkan lah dan selamat mencuba...jumpa di next posting insyaAllah ❤❤❤

Saturday, December 9, 2017

Tutorial Kain-kain Aje...

kain lipat batik
kain susun tepi
kain duyung
Assalamuàlaikum...post kali ni saya nak kumpul tutorial membuat kain sahaja...kita kan ada banyak jenis kain....ada kain johor a.k.a kain susun tepi, ada kain kipas belakang, ada kain lipat batik a.k.a kain selisih depan a.k.a kain pakai...kain duyung...haha ada pelbagai sebutan mengikut tempat kelahiran masing-masing...

Kalau nak kira otai, memang ramaiiiii otai-otai tailor dalam FB...ramai yang share ilmu....dan kali ni saya nak share ilmu dari sifu Awie Manik...dan jugak beberapa lagi sahabat maya yang sudi berkongsi ilmu...

jom mentelaah cara cikgu Awie Manik membuat kain pakaian tradisi kita...mana tau raya nanti boleh jahit sendiri....😊

https://www.facebook.com/awiemanik/videos/1809700562636770/

ha nin dia cara buat kain susun tepi...mak saya kata ni kain johor...

https://www.facebook.com/awiemanik/videos/1885808805025945/

https://www.facebook.com/awiemanik/videos/1769121160028044/

https://www.facebook.com/awiemanik/videos/1769142396692587/

ni pulak cara buat kain lipat batik...ada tips dan ada rahsianya...cuba jangan tak cuba...😉

https://www.facebook.com/kelasjahitansue/videos/1961949214073809/

untuk kain kipas belakang pula saya copy link dari FB kelas jahitan Sue...sesiapa yang berminat nak memperkasakan skill menjahit kain kipas belakang ni boleh lah join kelas menjahit beliau....pelaburan untuk ilmu...insyaAllah banyak manfaatnya...




untuk kain duyung pula saya ambil perkongsian daripada FB Rishhana Al-edruce....mudah sahaja...tips nya ialah guna pembaris curve untuk melakar sisi tepi kain...insyaAllah kain duyung tu akan terbentuk cantik...

sekian sahaja untuk kali ini...terima kasih untuk yang singgah blog saya...doakan misi mengumpul tutorial untuk rujukan bersama ini dipermudahkan....❤❤❤

Thursday, December 7, 2017

Repair Jeans?

sumber: google

Assalamualaikum...haiiii awak-awak semua....apa khabar? semoga semuanya sihat-sihat belaka...dilimpahkan rezeki yang berkat...dan sentiasa dikelilingi oleh orang-orang yang kita sayang...

kali ni saya nak share tutorial cikgu amin repair jeans...korang selalu pakai jeans kan? orang muda dah sah-sah lah memang favorite diorang jeans ni...orang tua pulak kalau pakai jeans, perghhh nampak muda gitu...😆

jeans ni sejenis kain yang tebal...kalau pakai nampak macam strong je kan...tapi sekarang ni dah macam-macam fesyen seluar jeans ni...fesyen koyak- koyak ada, fesyen lubang-lubang ada...lagi nampak lusuh lagi trendy katanya....

ok lah, sudah-sudah jangan sembang banyak sangat...jom tengok video cikgu amin repair jeans:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1942004142510320&id=100001022601223

pertama sekali kita perlu tahu saiz jarum yang sesuai untuk jahit kain jenis denim ni...

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1937458452964889&id=100001022601223

cara nak tetas jahitan pon cikgu amin ajar....cara yang mudah dan cepat...

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1913777715604605&id=1532679960381051

hammer tu memang satu keperluan bila nak jahit kaki jeans..

ada 2 cara untuk kemasan hujung kaki jeans...yang pertama ialah seperti video di atas...

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1944265928950808&id=100001022601223

yang ke 2 ni ialah dengan cara guna semula hujung kaki jeans yang asal, cantum pada jeans yang telah dipotong mengikut labuh seluar yang dikehendaki...

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1940798575964210&id=100001022601223

kalau korang nak kecilkan pinggang seluar jeans, boleh lah refer video kat atas ni....repair jeans ni kerjanya rumit sikit...perlu kesabaran dan ketelitian...buat dengan enjoy...walau kadang-kadang jarum patah...walau terkutuk jari dengan hammer...haha..

ok semua.....sekadar ini sahaja perkongsian kali ini...kredit buat cikgu muda amin...sekian...moga bermanfaat...






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...